home        sitemap        contact        pagina afdrukken

 

 

NieuwsProgrammaraadAdviesAgendaUw meningInformatie

Overzicht TV adviezen

TV Advies

Aanvullend advies vanaf 1 juli 2010: BBC World News

Definitief; gepubliceerd op 25-05-2010

UPC haalt ARTE van de kabel in Amsterdam; BBC World News geadviseerd
 
UPC heeft besloten ARTE per 1 juli 2010 van de analoge kabel in Amsterdam en omstreken te verwijderen. De Algemene Programma Raad vindt het zeer teleurstellend dat UPC hiertoe besloten heeft.
Volgens de wet moet de programmaraad nu een nieuw advies aan UPC uitbrengen. De programmaraad heeft aan UPC laten weten dat BBC World News in het wettelijk basispakket opgenomen moet worden.

Waarom verdwijnt ARTE van de analoge kabel?
De Algemene Programma Raad brengt jaarlijks een bindend advies uit over zes tv-zenders in Amsterdam en omliggende gemeenten, en over acht tv-zenders in Zaanstad, Landsmeer en Purmerend. ARTE is ook in het advies voor juli 2010 – juli 2011 opgenomen. Dit advies is bindend, op voorwaarde dat de geadviseerde zenders daadwerkelijk beschikbaar zijn. En dat is voor ARTE wat betreft Amsterdam en omgeving na 1 juli 2010 niet meer het geval. Op grond van langlopende contractuele afspraken, over met name de gegarandeerde digitale beschikbaarheid van ARTE voor het hele UPC-gebied, heeft UPC de bevoegdheid voor de periode ingaande per 1 juli 2010 eenzijdig te beslissen om ARTE in de analoge regio’s niet meer beschikbaar te stellen.

Voor de vaste analoge kijkers van ARTE in Amsterdam e.o. is dit een onaangename verrassing. Via de adviezen van de programmaraad kon de zender tot nu toe voor het analoge pakket behouden blijven, maar door deze afspraken tussen UPC en ARTE is dat na 1 juli 2010 helaas niet meer mogelijk.

Reactie ARTE
Linda Brouwers namens ARTE: “Dit is vervelend nieuws voor o.a. de analoge kijkers in de regio Amsterdam die graag naar ARTE kijken. ARTE blijft door de gemaakte contractuele afspraken echter in het gehele UPC gebied de komende jaren verzekerd van doorgifte in het digitale (basis)pakket. In grote delen van het UPC gebied is ARTE al jaren niet meer analoog te ontvangen doordat de programmaraden daar de zender niet in het advies opnemen. Door de gemaakte afspraken zullen ARTE fans in het hele UPC gebied de zender de komende jaren kunnen blijven ontvangen. Op deze manier wordt vermeden dat de zender in grote delen van het UPC gebied binnenkort wellicht helemaal niet meer te ontvangen zou zijn.”

Nieuw advies: BBC World News
Omdat er per 1 juli aanstaande een plaats in het wettelijk basispakket vrij komt, moet de Algemene Programma Raad hiervoor een nieuw advies uitbrengen. De programmaraad heeft besloten dat BBC World News in het pakket opgenomen wordt. Deze zender was sinds 1 juli 2008 niet meer te ontvangen via de analoge kabel omdat UPC deze verwijderde uit het deel van het pakket waarover de kabelexploitant zelf kan beslissen. Per 1 juli 2009 adviseerde de programmaraad BBC World News voor Zaanstad, Landsmeer en Purmerend, maar vanwege technische redenen kon UPC dit niet uitvoeren. Met het vrijkomen van een plaats in het wettelijk basispakket per 1 juli 2010 wil de APR deze zender alsnog aanbieden aan de kijkers.

Situatie per 1 juli 2010
Omdat UPC heeft aangekondigd dat ARTE per 1 juli 2010 niet meer beschikbaar is via de analoge kabel in Amsterdam en omgeving, zal waarschijnlijk per 1 juli BBC World News toegevoegd worden, als UPC dit voor die tijd kan regelen. De programmaraad hoopt dat UPC zijn klanten tijdig zal informeren over de wijzigingen op de analoge kabel.Naar boven
© Programmaraad Stichting APR / 2011.