home

Advies

De APR adviseert over de samenstelling van het analoge pakket radio- en televisiezenders. De volledige plannen - met onderbouwing van de keuzes - kunt u hier downloaden. Via onderstaande links krijgt u een lijst van geadviseerde zenders te zien:

Welke zenders worden geadviseerd

Televisie:
           Amsterdam-plus (Abcoude, Amsterdam, Diemen, Loenen (alleen Nigtevecht), Oostzaan,
                                         Ouder-Amstel en Weesp)
           Overige gemeenten (Landsmeer, Purmerend en Zaanstad)

Radio:
           Amsterdam-plus en Overige gemeenten

 

Waarover adviseert de APR

Een advies bestaat uit twee delen: het Wettelijk Basis Pakket (WBP) en het Aanvullend Pakket (AP). Een deel van het WBP is wettelijk vastgelegd: de zogenoemde must-carry zenders moeten door alle kabelmaatschappijen worden doorgegeven. De APR vult de rest van het WBP aan tot een totaal van 25 zenders voor de radio en 15 zenders voor de televisie. De kabelexploitant is wettelijk verplicht de zenders van het WBP door te geven.

Daarnaast brengt de APR advies uit over het Aanvullend Pakket. Het advies over het AP heeft een minder dwingend karakter dan dat over het WBP. De kabelmaatschappij mag ervan afwijken. Het AP voor de radio bestaat uit 14 zenders en voor de televisie uit 16 zenders voor Amsterdam en omliggende gemeenten en 15 voor de regiogemeenten.

Gewoonlijk bevat een advies van de APR ook enkele reservezenders. In de wet is vastgelegd dat de kabelexploitant in ieder geval advies moet vragen aan de programmaraad als er een zender uit het WBP uitvalt. Voor het AP geldt dat niet. De APR vindt het belangrijk om bij het uitbrengen van het advies ook over de reservezenders alvast een uitspraak te doen.

Voor frequentie-indelingen zie